Wizyta w Food Parku w Czerniewicach
Na zaproszenie Prezesa Food Park Pana Sergiusza Janowskiego delegacja z samorządu naszej gminy gościła w zakładzie w Dziardonicach i Czerniewicach. Wśród delegacji byli Wójt gminy Roman Nowakowski, radni oraz byli pracownicy zakładów mięsnych. Na spotkaniu w Dziardonicach Pan Prezes przedstawił historię powstania firmy oraz przybliżył zebranym proces uruchomienia zakładu w Czerniewicach. Firma ma 40 letnią tradycję w przetwórstwie. Firma Food Park zajmuje się uprawą rolną na 300 ha, przetwórstwem mięsa w ilości ok. 15 tys. ton rocznie, handlem żywnością o wartości ok. 25 mln EURO, a powierzchnia nieruchomości to 60 ha.
Pierwsza linia produkcyjna w Czerniewicach uruchomiona została w 2023 roku. Firma zajmuje się przetwórstwem mięsa drobiowego, wołowego oraz wieprzowiny. Rynek zbytu to głównie zagranica – cała Europa, pół Afryki i trochę Azji. Rozwój firmy będzie kierowany w przetwórstwo mięsa właśnie w zakładzie w Czerniewicach. Będą powstawały szaszłyki, produkowane ręcznie kebaby. Na tą chwilę pomieszczenia w zakładzie w Czerniewicach są wyremontowane, ustawione są maszyny do przyprawiania, nowe agregaty, czy maszyny do pakowania. Szybszy rozwój zakładu będzie możliwy w momencie otrzymania dofinansowania z KPO na taśmociągi, pakowanie, rozbiór drobiu, rozbiór na części do wysyłki na eksport, nowe instalacje chłodnicze, instalacje do zamrażania np. na tunelach, czy inwestycja w fotowoltaikę. W całej firmie zatrudnionych jest 128 pracowników, w tym 38 pracuje w Czerniewicach. Z naszej gminy na dzień dzisiejszy w firmie pracują 32 osoby. Szansą dla Czerniewic jest jeszcze nie wykorzystana cała powierzchnia zakładu.